Tuesday, March 01, 2011

Off Jakarta Trip 2011

I just came back from Jakarta last sunday. Overall, it was tremendously fun despite tak jumpa factory outlet yang bagus since that was basically the first time i stayed in Jakarta. Last time pergi sehari je pastu terus gerak to Bandung. This time, we stayed for 3 days and shopped till i dropped!

Abis duit aku.Hahaha...As i have mentioned on my last post, aku pergi with my girlfriends back in Uni. Kitorang pergi 3 orang, Ereen, Eika & me....

 From very left, Me, Ereen & Eika at Sarinah Mall.

We stayed at Ibis Thamrin which cost us 550,000rp per night. Masa tu agak mahal sikit sebab kitorang walk in. But tak kisah la since the hotel was pretty near with Tanah Abang (Tempat tuk beli textiles, baju2, jubah, telekung,bag, etc). Dekat juga dgn Sarinah Mall & Java Department Store (Factory Outlet). 

Overall, aku abis dlm 1 juta rupiah (RM350) for accommodition, transportation & makan. The rest of it duit shopping. Aku banyak beli kain2 buat baju kurung la. Sebab tak banyak pergi factory outlet. And bought few stuffs for family and the banker.

On the first day, check in je, kitorang terus pergi Tanah Abang. Tapi masa tu tak beli byk sgt sebab dah penat. Pastu balik hotel, lepak2 mkn maggi cup. Owh ya, sebelah hotel ada 7e. Senang gila kalau nak beli makanan ke, slurpee ke. 7e dia bukan cam kat Msia tau. Dorang ada jual lasagna, spag, sosej yg besar2 tu, etc. So, kalau malas nk g jauh2, beli kat situ je.

Pastu kitorang pergi Gajah Mada Mall which turn out to be Gajah Mada Mati Mall for me as we couldnt find any good factory outlet and the 7th floor freaking nice view of Jakarta which the info i got from a friend of mine. Thanks ROSEMARY! hahahaha....

Pastu kitorang pergi factory outlet yg dekat ngn hotel tu.Java Department Store. Aku beli kemeja je sehelai pastu buat rambut. Hahaha. Murah kot. Hair Spa, Mani+Pedi, Blow, Ozone Therapy cost me me only 180,000rp (RM50). Kalau kat Msia hair spa je dh rm200 tuk rambut aku yang pjg cam hantu ni.

Second day, pagi2 kitorang pergi balik Tanah Abang. And masa ni la aku shopping bagai nak rak. Hahaha..Kain tuk aku sorang je dah mcm 7 pasang. Beli kain baju melayu tuk abah, adik2 and the banker. Beli telekung, kain & jubah for mama. Pastu balik hotel balik, kitorang pergi Hard Rock Cafe and met up with Ereen's friend who stayed in Jakarta, Shinta. Dia suka gelak ok. Sikit2 gelak. Cumel je...Hahaha...So, hari tu dia la jadi tour guide kitorang. We all pergi Jln. Surabaya. Yang mana the banker boleh main politik ngn aku kata kat situ ada factory outlet and tak perlu pergi tempat lain. Aku pon berkobar2 pergi and skali tu...Cett...Tempat tu adalah tempat orang lelaki shopping. Ada jual kasut kulit & bags imitation grade A. Hampeh sungguh. Dah alang2 sampai terpaksa la beli jugak kasut yg diminta since he's THE BANKER. I bought Ferragamo shoes for the banker. 

@ Jln. Surabaya

Pastu malam tu kitorang pergi Massage kat hotel. Feedback: HAMPEH. That was not the place utk massage. Maybe massage utk orang lelaki je kot. Utk perempuan, cari la massage tempat lain. Yang like some sort of SPA or something. Makin sakit badan aku g massage kat situ. Dia urut cam aku urut kaki mak aku je. Takda pun stok bunyi2 kasi release the joints. Hampeh hampeh hampeh.

On the 3rd day, kitorang pergi bergambar and mkn MCD for breakfast. Mcd situ baru je bukak 2-3 hari cmtu.Probably we were the first Malaysian yang g MCD tu kot. Haha...And ya...Good things about Jakarta is, they have car free day on Sunday kat main road dorang.Jln. Sudirman kalau tak silap. Non of the car are alllowed to use that road from morning to 12pm. Sume orang berbasikal. So, it was like some sort of Le Tour De Jakarta gitu..Hehe. 

Ok, overall, the trip was fun but i prefer Bandung more. Cuz Bandung lebih tourist friendly. Jakarta sgt jammed. Layan la pictures ni ok. 











6 comments:

pRincESs_N said...

aku dpt bygkan menggilerr ko sopim ja...ohh makan ati..tggu ank besau laa br g indon..

Eja Kamel said...

ayein: haha..mmg cm org gila pon. klu kat bandung lg aku gile. x sempat nk duduk2 kt hotel borak2 la. haha..jom babe nti. tgu baby dh besar sikit.

Farihah Ahmad said...

traffic jammed = macet kan?

atty's said...

sonoknya eja g sopink..beli barang apa tuh..

Eja Kamel said...

farihah: aah. jammed tu macet. hehe.

kty: byk beli kain2 ela ni kty. pastu ada beli telekung sikit. hihi..puas hati la.nti g la. syok.

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit, semoga kebaikan hati Tuan/Puan menjadi amal ibadah hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.